5/5

Volg onze ademhalingscursus

Bij de ademhalingscursus leer je binnen 5 trainingen alles over de ademhaling. Je leert eerst de basis van de ademhaling en, middels de Buteyko methode, leer je hoe je de ademhaling volledig kan optimaliseren. Want wist jij dat de ademhaling de belangrijkste basis is voor een gezond lijf en brein?

Waarom een ademhalingscursus volgen?

Heb jij last van onderstaande symptomen/aandoeningen? Dan kan deze cursus jouw klachten verminderen/verhelpen. Wij leren jou tijdens deze cursus op een juiste manier adem te halen waardoor er meer zuurstof naar je lichaamscellen gaat en deze optimaal kunnen functioneren. Met als resultaat in plaats van gestrest/geslaagd een ontspannen gevoel, een betere hormoonbalans en een betere spijsvertering en betere controle over jouw klachten/aandoeningen.  Onze cursus bestaat uit vijf sessies. 

Uit onderzoek blijkt dat jaarlijks de kwaliteit van onze ademhaling achteruit gaat. Het gevolg hiervan is dat we steeds minder zuurstof naar onze lichaamscellen kunnen brengen waardoor deze niet optimaal kunnen functioneren. Hierdoor kunnen veel symptomen en aandoeningen ontstaan. 

Waarom is de ademhaling zo belangrijk?

Het lijkt immers iets vanzelfsprekends. Maar de waarheid is dat de ademhaling het meest essentiële systeem is voor onze algehele gezondheid. Een “normale” ademhaling vormt de basis voor een evenwichtig lichaam en geest. Het zorgt ervoor dat onze lichaamscellen voldoende zuurstof krijgen en dat kooldioxide efficiënt wordt afgevoerd. Deze twee stoffen zijn van vitaal belang voor gezonde cellen, het handhaven van de juiste pH-waarde en het voorzien van voldoende energie van de cellen.

Kwaliteit

Helaas neemt de kwaliteit van de ademhaling jaar na jaar af in de gehele populatie, en dit wordt veroorzaakt door verschillende factoren, zoals de stressvolle maatschappij waarin we leven, luchtvervuiling, toenemende zorgen en de aanname dat een diepe ademhaling door de neus in en mond uit goed voor ons is.

Heb je last van onderstaande symptomen?

Dan is deze cursus perfect voor jou!

Gevolg van ademhalingskwaliteit

Het gevolg van de afname van de ademhalingskwaliteit is dat er steeds meer mentale en fysieke problemen ontstaan. In eerste instantie zijn de symptomen merkbaar op fysiek vlak, zoals een gebrek aan energie, moeilijk herstel van het lichaam, slaapapneu, astma, darmklachten, hoofdpijn, migraine, spierpijn en slaapproblemen. Naarmate de ademhalingskwaliteit verder afneemt, openbaren zich meer mentale problemen, zoals depressie, neerslachtigheid, concentratieproblemen, verminderde focus, burn-out en prikkelbaarheid.

Overmatig ademhalen: doe jij dit?

Dit fenomeen zien we ook terug in de maatschappij als geheel. Onze algehele gezondheid verslechtert jaar na jaar en we worden steeds afhankelijker van externe therapeuten. Een van de belangrijkste oorzaken hiervan is een slechte ademhalingskwaliteit, met name overmatig diep ademhalen, ook wel hyperventilatie genoemd. Dit is geen probleem dat je snel bewust opmerkt, maar als je een test doet om je ademhalingskwaliteit te meten, zul je snel genoeg ontdekken hoe het met jou gesteld is.

Cursusopbouw

Controle over stress en ademhaling

Aanpak: Stress/ontspanning en de Buteyko-methode

Wil jij meer controle over je ademhaling en minder stress ervaren?

Aanpak: Stress/ontspanning en de Buteyko-methode

In het eerste deel van onze cursus leer je over de relatie tussen stress en ontspanning, ook wel bekend als het parasympathische (ontspanning) en sympathische (stress) zenuwstelsel. Je ademhaling bepaalt in welk van deze twee systemen je hoofdzakelijk functioneert. De manier waarop je ademt, bepaalt of je meer in een staat van ontspanning of stress verkeert. Dit verklaart waarom je je soms onbewust gestrest of opgejaagd kunt voelen, zelfs in ontspannen situaties. Het brein stuurt de ademhaling onbewust aan, dus we staan er vaak niet bij stil. Als je brein je ademhaling meer richting een staat van stress stuurt, zul je je ook gestrest voelen, ongeacht de ontspannen situatie waarin je je bevindt. Bewustwording van dit proces en het herstellen ervan geeft je enorm veel controle over je eigen stressniveaus. Dit heeft directe gevolgen, zoals verbeterde slaap en minder gepieker. Ook zal het gejaagde gevoel verminderen en krijg je een instrument in handen om stress om te zetten in neutraliteit of ontspanning. Vergeet niet: het brein doet alleen wat het geleerd heeft, en dat betekent dat we het ook kunnen veranderen. Het mooie van ademhaling is dat je deze systemen zelfstandig kunt reguleren. Aan de ene kant kun je door je ademhaling te analyseren begrijpen of je meer gestrest of ontspannen bent, en aan de andere kant kun je zelf bepalen of je op een bepaald moment meer gestrest of ontspannen wilt zijn. Op de eerste dag van de cursus leer je dus hoe je door middel van ademhaling zelf kunt bepalen of je meer in stress of ontspanning wilt verkeren.

Buteyko-methode

Vanaf de tweede dag van de cursus gaan we verder met de Buteyko- methode. Deze methode stelt ons in staat om onze ademhaling weer te normaliseren. Door het uitvoeren van tests kun je herkennen of je ademhaling “normaal” functioneert, zoals de controlepauzetest (klik hier om de test uit te voeren). De Buteyko-methode maakt het mogelijk om gedurende de hele dag een optimale ademhaling te behouden, zonder er voortdurend mee bezig te hoeven zijn.

Door middel van een reeks oefeningen en informatie kun je je ademhaling weer in overeenstemming brengen met de norm. Het resultaat is dat je weer voldoende zuurstof naar je lichaamscellen kunt brengen, waardoor je lichaam kan herstellen, genezen en voldoende energie kan genereren. Je zult al snel meer energie voelen, beter slapen, minder vermoeid wakker worden en merken dat er een genezingsproces van je klachten is gestart. Klik hier om er meer over te lezen.

Meet zelf je ademhalingsgezondheid (De controle pauze)

Als je wilt weten of deze cursus geschikt is voor jou, kun je jouw controlepauze meten. Dit geeft je een duidelijk beeld of je voldoet aan de norm. Volg de onderstaande stappen om je controlepauze te meten:

  1. Ga rustig op een stoel zitten.
  2. Adem zonder extra inspanning. Laat je ademhaling natuurlijk verlopen.
  3. Forceer je ademhaling op geen enkele manier.

Nadat je normaal hebt uitgeademd, knijp je je neus dicht met twee vingers. Houd ook je mond gesloten. Begin met het tellen van de seconden.

Zodra je het eerste gevoel van ademnood krijgt, laat je je neus los en adem je rustig door.

Let op: De meting is correct als je na de meting geen behoefte hebt om diep te ademen. De controlepauze wordt gemeten in het aantal seconden dat je kunt stoppen met ademen op deze manier. Een normale ademhaling hoort een controlepauze van 45 tot 60 seconden te hebben. Als je een lagere controlepauze hebt, bijvoorbeeld 10 seconden, betekent dit dat je ongeveer zes keer zo veel ademt als de norm en dat er minder koolstofdioxide in je longblaasjes aanwezig is. Dit kan leiden tot verschillende aandoeningen.

De ademhalingscursus bestaat uit 5 trainingen

Training 2

Je leert hoe jouw lichaam en brein samenwerken om jou te laten ademhalen. Hierdoor begrijp je beter waarom het belangrijk is dat jij controle krijgt over dit proces. Op deze manier kun je jouw lichaam voorzien van genoeg zuurstof om energie te maken. Daarnaast leer je hoe je dit kunt trainen, zodat je dit dagelijks thuis kunt oefenen en gebruiken. 

Training 3

Je leert over de herstelfases die er zullen volgen nadat je je ademhaling hebt verbeterd. Hoe meer zuurstof er in je cellen komt, hoe meer herstel er in je lichaam plaatsvindt. We herhalen de oefeningen uit sessie 2 om te kijken of je deze goed uitvoert. Ook leer hoe je tijdens lichte inspanning zoals lopen, juist kunt ademhalen. Uiteraard geven we je tips en oefeningen mee naar huis zodat je deze nieuwe manier van ademhalen eigen kunt maken. 

Training 4

In deze sessie leer je hoe je juist moet ademhalen tijdens fysieke inspanning en tijdens het sporten. Hierdoor verbetert je conditie en herstel je beter na het sporten. Je leert hoe sporten/bewegen, herstel en ademhaling met elkaar verbonden zijn. Ook leren wij jou hoe voeding jouw ademhaling kan beïnvloeden. Bovendien geven wij jou oefeningen mee hoe je ook tijdens het praten je ademhaling kunt optimaliseren waardoor je niet gejaagd/vermoeid raakt na het vele praten. 

Training 5

Dit is de laatste training van de cursus. We ontdekken waardoor je ademhaling in jouw leven veranderd is. Samen blikken wij terug op je jeugd en je levensstijl om te kijken waardoor de ademhaling veranderde. Hierdoor word je bewuster van de oorsprong en kan je er in de toekomst alerter op zijn. Ook kijken we hoe je lichaam reageert op bepaalde prikkels van buitenaf en hoe jij dit kan herkennen. We bespreken hoe je in de toekomst jouw levensstijl kan optimaliseren waardoor de ademhaling goed blijft of nog verder verbeterd.

Klachten, testen en door de neus ademen

Klachten ontstaan vaak door een diepe ademhaling, waarbij meer lucht wordt ingeademd dan nodig is. Deze overmatige ademhaling kan leiden tot verschillende pathologische symptomen, zoals hoofdpijn, pijn op de borst, pijn in de leverstreek, jeuk, astma- aanvallen of verstopte neus. Het is mogelijk om deze klachten te verminderen of genezen door middel van de ademhaling.

Een test kan worden uitgevoerd om te ervaren of deze diepe ademhaling bij jou herkenbare klachten veroorzaakt. Door 10 tot 20 keer diep in en uit te ademen door de mond, kan worden gekeken of er symptomen optreden. Het is raadzaam om deze test onder begeleiding van een specialist uit te voeren om de juiste uitvoering te waarborgen. Het meten van de controlepauze, een indicator van de functionaliteit van de ademhaling, kan ook helpen bij het beoordelen van de ademhaling. Om jezelf te genezen met de juiste ademhaling, is het belangrijk om speciale oefeningen aan te leren. Deze oefeningen verhogen geleidelijk de hoeveelheid koolstofdioxide in de longen en leren je om de ademhalingsspieren, met name het middenrif, te ontspannen. Het aanleren van een goede houding kan ook helpen om een rustige en comfortabele ademhaling te bereiken.

Bovendien is het belangrijk om altijd door de neus te ademen. Het meten van de ademhaling op regelmatige basis is ook van belang om de voortgang en gezondheid van de ademhaling te monitoren. Dit kan worden gedaan door de controlepauze ’s ochtends te meten. Mensen met ernstige klachten kunnen sneller resultaat zien met de Buteyko-methode, maar het herstellen van de ademhaling kan meer tijd vergen bij chronische klachten.

Samengevat

 1. Een diepe ademhaling veroorzaakt overmatige afvoer van koolstofdioxide en resulteert in een tekort aan koolzuur in het lichaam.
 2. Een tekort aan koolzuur belemmert de afgifte van zuurstof aan de cellen van de hersenen, het hart en andere organen.
 3. Het lichaam vernauwt uitgangskanalen om de overmatige afvoer van koolstofdioxide tegen te gaan, wat leidt tot verstopte neus, vernauwde bronchiën en verkramping van bloedvaten en spieren.
 4. Diepe ademhaling verstoort het zuur-base-evenwicht in het lichaam, wat leidt tot verstoring van de stofwisseling, verzwakt immuunsysteem en verhoogde gevoeligheid voor verkoudheid en allergie.
 5. Het tekort aan zuurstof in de hersenen wordt verergerd door vernauwing van de bronchiën en bloedvaten, wat resulteert in een vicieuze cirkel van diep ademen en chronische ziekten.
 6. Door de ademhaling terug te brengen naar een normaal niveau, kunnen de negatieve gevolgen van diepe ademhaling geleidelijk verminderen of verdwijnen, waardoor chronische ziekten worden voorkomen of verbeterd.

Wie was dr Buteyko?

Dr. Konstantin Pavlovich Buteyko, een arts en fysioloog gespecialiseerd in cardiologie, werd geboren op 27 januari 1923 in Oekraïne. Zijn levenspad werd beïnvloed door zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog, waarbij hij gewonden hielp en later dienst deed als onderhoudsmonteur voor het leger. Een dienstreis naar een geneeskundig
bataljon bracht een keerpunt in zijn leven, waardoor hij de mens en het menselijk lichaam wilde bestuderen om mensen te helpen. In 1946 begon Buteyko zijn studie geneeskunde aan het Eerste Medische Instituut van Sechenov in Moskou. Tijdens zijn studie kreeg hij de opdracht om de ademhaling van zieke mensen te onderzoeken. Hij merkte op dat de ademhaling van zieke mensen aanzienlijk intensiever was dan die van gezonde mensen. Toen hij patiënten vroeg om dieper te ademen, ontstonden er verschillende symptomen zoals duizeligheid, misselijkheid, piepende ademhaling, hoesten, hoofdpijn of flauwvallen. Hij ontdekte ook dat patiënten dieper gingen ademen naarmate de dood naderde. Buteyko kon aan de hand van de ademhalingsdiepte zelfs voorspellen hoeveel dagen of uren de patiënt nog te leven had.

Na verloop van tijd realiseerde Buteyko zich dat diep ademen, of hyperventilatie, een verandering in de stofwisseling veroorzaakt. Hij ontdekte dat hyperventilatie de onderliggende oorzaak was van astma en andere aandoeningen. Zijn eigen ervaringen met hoge bloeddruk en hoofdpijn leidden hem naar de conclusie dat het verbeteren van de ademhaling de oplossing kon zijn. Door minder te ademen, merkte hij dat zijn hartslag rustiger werd, zijn bloeddruk daalde en zijn hoofdpijnen verdwenen. Wanneer hij weer dieper ademde, keerden de klachten terug. Dit inzicht bracht hem ertoe om zijn methode toe te passen op zijn patiënten.

In 1960 werd Buteyko hoofd van het Laboratorium voor Functionele Diagnostiek in het Instituut voor Experimentele Biologie en Geneeskunde in Akademgorodok, gelegen in de buurt van Novosibirsk, Siberië. In het laboratorium werd uitgebreid onderzoek gedaan naar de ademhaling van zowel zieke als gezonde mensen. Buteyko presenteerde zijn werk aan collega’s en legde het verband tussen diep ademen, het CO2-niveau, verkramping van glad spierweefsel en de gevolgen voor de gezondheid. Hij verzamelde gedurende tien jaar gegevens om zijn theorie te ondersteunen en genas in die tijd al honderden patiënten met astma, hoge bloeddruk en andere ziekten. Bovendien heeft hij tientallen medisch specialisten opgeleid tot Buteyko-therapeuten, nadat ze zelf hersteld waren van ziekten. Deze medici verspreidden vervolgens zijn methode verder. Mensen uit het hele land kwamen naar Buteyko voor behandeling en vonden genezing.

Voor welke klachten is de cursus?

Herken jij jezelf in een aantal van deze aandoeningen? De Buteyko methode is gekoppeld aan 150 verschillende aandoeningen en dit zijn de meest bekende.

 • Migraine
 • Spanningshoofdpijn
 • Dagelijkse hoofdpijn
 • Artrose
 • Sportblessures/conditie problemen.
 • Focus en concentratie problemen.
 • Chronische bronchitis
 • Obstructieve bronchitis
 • Astma
 • Longemfyseem, COPD (Gold 1 en 2)
 • Chronische rhinitis, sinusitis, alle vormen van neusverstopping
 • Chronische hyperventilatie
 • Alle vormen van allergie
 • Angst en paniekaanvallen
 • Slaapstoornssen
 • Slaapapneu
 • Snurken
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Hypertensie (verhoogde bloeddruk)
 • Hypotensie (verlaagde bloeddruk)
 • Angina Pectoris (druk op de borst)
 • Bronchiale astma
 • Bijholten ontsteking
 • Opgezwollen neusamandelen
 • Neuspoliepen
 • Vatbaarheid voor verkoudheden
 • Bijholten ontsteking
 • Opgezwollen neusamandelen
 • Neuspoliepen
 • Vatbaarheid voor verkoudheden
 • Eczeem
 • Spataderen
 • Aambeien
 • Te hoog cholesterol gehalte
 • Arteriosclerose (verharding van de bloedvaten)
 • Spastische darmen
 • Koudheid in vingers en tenen
 • Onverklaarbare angsten
 • Spanning en onrust
 • Hyperactiviteit
 • Sport en Leerprestaties

  Ook sport-en leerprestaties verbeteren door het toepassen van de Buteyko methode. Men krijgt een beter uithoudingsvermogen en een verhoogde concentratie.

Meld je vandaag nog aan

Wil jij de jouw klachten/aandoeningen verminderen? Onze cursus ademhaling is de oplossing! Wij staan voor je klaar om je te begeleiden

Schrijf je dan nu in!

Individueel €500,- p.p.

Data zijn per training individueel in te plannen.

Groepscursus €400,- p.p.

Start groepscursus: 4 Juli 19.00 - 20.00
Start groepscursus: 1 Augustus 19.00 - 20.00
Start groepscursus: 12 September 19.00 - 20.00

Dit zijn de startdata van de groepscursus voor de komende tijd. Deze cursus is 5 achtereenvolgende dinsdagen.

De cursus is al bijna vol...
80%
Welkom in de wereld van GetHealed!

De wereld waar jouw gezondheid onze passie is. Wil jij weer de baas worden over jouw (chronische) klachten?
Wij staan voor je klaar. 🌱🌱