De tennisarm of tenniselleboog is een veel voorkomende blessure. Hoewel de naam doet vermoeden dat de tennisarm alleen voorkomt bij tennissers, is dit niet het geval. Slechts 5% van alle patiënten heeft de blessure opgelopen door te tennissen. Anderzijds krijgt wel 50% van alle actieve tennissers minimaal één keer last van een tennisarm of tenniselleboog.
Een tennisarm is een irritatie aan het ellebooggewricht. Wanneer de buitenste elleboogknobbel, het punt waar de onderarm spieren aan jouw elleboog vast zitten, geïrriteerd is, spreken we van een tennisarm of tenniselleboog. Deze plek is bij specifieke bewegingen pijnlijk. Deze pijn kan uitstralen naar de onderarm. De blessure komt het meeste voor bij mensen tussen de 40 en 50 jaar.
Een tennisarm of tenniselleboog ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het ontstaat door een langdurige overbelasting van de onderarmspieren, die aan de buitenkant van de elleboog vastzitten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je met jouw pols steeds dezelfde beweging maakt (zoals bij schilderen en computerwerk), of door plotselinge, zware belasting van spieren die niet warm zijn zoals bij tennissen zonder goede warming-up. Er kunnen dan kleine scheurtjes ontstaan in de pezen waarmee deze spieren aan de elleboog vastzitten. Dit veroorzaakt pijn.
Het kan ook zijn dat de spieren uit de schouder zorgdragen voor de pijn bij de elleboog. Dit is niet in alle gevallen zo, maar vaak in de langdurige klachten is dit een belangrijk onderdeel.
Bij een tennisarm doen bepaalde bewegingen met jouw arm pijn: als je jouw hand dichtknijpt, jouw pols naar achteren buigt of jouw onderarm naar buiten draait. Verder is de elleboogknobbel, de plek waar de onderarmspieren vastzitten, geïrriteerd.
De fysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van de tenniselleboog. Eerst zal de therapeut een onderzoek doen waardoor deze klacht ontstaat, om vervolgens hierop de behandeling toe te passen. Middels bewegen, rekken, massage en triggerpoint therapie in specifieke richtingen kan de uitstralingspijn weer opgeheven worden. Ook geeft de fysiotherapeut jou oefeningen mee om de spieren en de nek zelf soepel en beweeglijk te houden. Belangrijk in de revalidatie is om de elleboog niet teveel te overbelasten. Onze fysiotherapeut begeleidt jou in het afbouwen van jouw activiteiten en later weer hervatten van deze activtieiten. Hierdoor is de kans dat het op korte termijn terug komt een stuk kleiner. Blijft het nog steeds aanhouden? Dan kan je met jouw fysiotherapeut een beroep doen op de specialisten binnen GetHealed, die vanuit een ander perspectief naar de klacht kunnen kijken.
Onze dienst PhysioCare past in eerste instantie perfect bij deze klacht. Klik gerust verder om meer te weten te komen over deze dienst van GetHealed. Neem direct contact met ons op. Bezoek GetHealed in Rotterdam of bel naar 010 458 57 02.
Neem vrijblijvend contact met ons op.
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
De wereld waar jouw gezondheid onze passie is. Wil jij weer de baas worden over jouw (chronische) klachten?
Wij staan voor je klaar. 🌱🌱