5/5

Runnersknee

Wat is een runnersknee (tractus illiotibials frictiesyndroom)

Een Runner’s Knee, ook wel lopersknie in het Nederlands, is een overbelastingsklacht van een pees aan de buitenzijde van de knie. De klacht treedt voornamelijk op bij hardlopers en heeft daaraan zijn naam te danken. Een Runners Knee is te herkennen aan pijn aan de buitenzijde van de knie waar de pees over een stukje bot schuurt. Dit komt omdat de pees en de spier helemaal strak komen te staan door overbelasting. De pijn treedt meestal op tijdens het (hard)lopen en verdwijnt in ruststand weer. Soms kan het zo erg zijn dat het ook voelbaar is in het dagelijks leven. Denk aan bijvoorbeeld traplopen. De pijn zit aan de buitenzijde van de knie en kan erg scherp aanvoelen.

Wat is de oorzaak van een runnersknee

De exacte oorzaak van een runnersknee/lopersknie is voor wetenschappers niet helemaal duidelijk. Een lopersknie komt vaker voor bij mensen die niet getraind genoeg zijn voor de afstanden die zij hardlopen. Dat betekend dat men met te lange afstanden willen hardlopen terwijl zij ongetraind zijn. Of wanneer een hardloper ineens een te grote stap maakt in zijn afstandstraining. Ook kan het zijn dat de hardloper een veel hogere snelheid van lopen toepast, hoger dan hij/zij gewend is. Versleten hardloopschoenen leiden ook vaak tot een lopersknie. Andere mogelijke oorzaken van een lopersknie kunnen zijn, lopen met naar binnen gedraaide voeten, zwakke been-, bil- of heupspieren, platvoeten, verstoorde heup-/kniecoördinatie, vermoeidheidsklachten en een verstoorde mineralen vitamine en waterhuishouding.

De behandeling van een runnersknee

Onze specialist fysiotherapeut Carmen weet wel raad met deze klachten. Zij is gespecialiseerd in de hardloopblessures waar deze problematiek ook onder valt.
Samen gaat ze met jou analyseren waar het probleem vandaan komt. Er wordt een plan gemaakt om eerst de pijn te laten verdwijnen om vervolgens het hardlopen weer op te bouwen. Er kan gebruik gemaakt worden van een hardloop analyse van uw hardlooptechniek wanneer nodig.
Dit valt onder AnalyticCare, lees hier meer over de analyse en de kosten.

Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak in één van de praktijken van GetHealed in Rotterdam of Den Haag of bel naar 010 458 57 02.

Hulp nodig met Runnersknee?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Welkom in de wereld van GetHealed!

De wereld waar jouw gezondheid onze passie is. Wil jij weer de baas worden over jouw (chronische) klachten?
Wij staan voor je klaar. 🌱🌱