5/5

Piriformis syndroom

Wat is het piriformis syndroom?

Bij het piriformis syndroom is er vooral sprake van een stekende pijn in de bilregio. Dit ontstaat doordat een grote zenuw (nervus ischiadicus) die vanuit de onderrug, via de bil naar het been toe loopt, geïrriteerd raakt. Deze zenuw loopt in de bilregio tussen meerdere diep gelegen bilspieren, waarvan de piriformis spier er één is. Doordat de piriformis spier aangedaan is, kan de zenuw geïrriteerd raken, wat uiteindelijk leidt tot pijnklachten in de bil en soms ook uitstralend naar het been.
Symptomen die mensen ervaren zijn, pijn in de bil, meestal aan een kant. Zit vaak diep in de bil en kan uitstraling veroorzaken naar de benen zelf toe. Meestal via de achterkant van het been. Het kan verergeren na lang zitten, lopen of rennen en de pijn neemt af wanneer je ligt. Er is meestal geen sprake van rugpijn, het zit echt in de heup zelf en naar het been.

Oorzaken van het piriformis syndroom

Er zijn een paar veel voorkomende oorzaken van het piriformis syndroom. Een verdikking of een verkramping of een zeer hoge spanning van de piriformis spier. De oorzaak hiervan kan komen door een ongeluk, een val, een overbelasting door een gekke beweging, overbelasting door sport op een hoger niveau dan je gewend bent of een sport die je nog nooit gedaan hebt.
Ook veel zitten, verkeerde voedingspatronen, weinig water drinken en veel stress kunnen oorzaken hiervan zijn.
Een andere oorzaak kan zijn vanuit een zenuw, genaamd de nervus ischiadicus. Deze zenuw loopt onder de piriformis spier door. De zenuw loopt ook gedeeltelijk door de spier zelf heen.

Behandeling van het piriformis syndroom

Onze fysiotherapeuten zien deze aandoening geregeld en weten wel raad met het behandelen hiervan.
Deze behandeling past perfect binnen onze dienst PhysioCare. Klik gerust verder om meer te weten te komen over deze dienst van GetHealed.

Neem direct contact met ons op. Bezoek GetHealed in Rotterdam of bel naar 010 458 57 02.

Hulp nodig met Piriformis syndroom?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Welkom in de wereld van GetHealed!

De wereld waar jouw gezondheid onze passie is. Wil jij weer de baas worden over jouw (chronische) klachten?
Wij staan voor je klaar. 🌱🌱