5/5

Cervicogene hoofdpijn

Cervicogene Hoofdpijn

Cervicogene hoofdpijn wordt gekenmerkt door hoofdpijnklachten vanuit de nek. Deze hoofdpijnklachten zijn voornamelijk gelokaliseerd aan één kant van het hoofd. Vaak gaat deze hoofdpijn gepaard met bewegingsbeperking in de nek. Vaak kan druk in de nek de hoofdpijnklachten opwekken. Ook straalt de pijn uit in de schouder/arm aan dezelfde kant. Soms is deze hoofdpijn moeilijk te onderscheiden van andere soorten hoofdpijn bijvoorbeeld migraine en spanningshoofdpijn.

Wat veroorzaakt cervicogene hoofdpijn?

Het is niet duidelijk wat de specifieke oorzaak van de pijn is, maar wellicht ontstaat dit vanuit de facetgewrichten, discus, spieren en/of ligamenten van de nekwervels. Bij sommige patiënten ontstaat de pijn na een ongeval, waarbij er geen verwarring mag ontstaan met een whiplash. Of soms kan het ook ontstaan door een ongecontroleerde beweging van het hoofd, langdurig een verkeerde houding aannemen, het verkrampen van de hoge nekspieren waardoor het gewricht minder bewegingsvrijheid heeft. Er is een mogelijkheid dat zelfs vanuit de geboorte een ontstaansmoment kan zijn voor deze hoofdpijnsoort. Dit ontstaat dan door bijvoorbeeld de geboorte met behulp van een vacuümpomp, of een langdurige natuurlijke bevalling.

Symptomen van cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn wordt beschreven als hoofdpijn die begint in de nek en uitstraalt naar één zijde van het voorhoofd. Toch kan het ook aan twee kanten voorkomen. Dit kan gepaard gaan met bewegingsbeperking in de nek. De hoofdpijnklachten kunnen vaak opgewekt worden door druk in de nek, door draaibewegingen en/of langdurige eenzijdige houdingen, waarbij de pijn kan uitstralen in de schouder en/of arm aan dezelfde kant. Patiënten melden vaak dat het om een zeurende pijn gaat die ook in aanvallen kan komen en dan uren tot dagen kan duren. De pijn kan ook chronisch worden. Het is makkelijke om spanningshoofdpijn en/of migraine te verwarren met cervicogene hoofdpijn.

Behandelen van cervicogene hoofdpijn

De fysiotherapeut is uitstekend in staat om de meeste spanningshoofdpijnen te behandelen. Soms geeft deze symptoom bestrijding genoeg ontspanning/reset om de hoofdpijn niet meer te voelen. Echter kan het ook zijn dat er sprake is van hoofdpijn die zich niet zo makkelijk laat wegnemen. Bij GetHealed zijn zowel mogelijkheden voor de symptomen te bestrijden (middels de dienst PhysioCare) en te kijken of dit afdoende is, of er wordt een duurzame oplossing toegepast, lees hieronder verder.

Duurzame oplossing

Onze specialist Sjoerd Mertens, ontwikkelde een behandeling vanuit zijn passie en geloof dat er een oplossing moet zijn voor de (chronische) pijnpatronen. Na meer dan 9 jaar van onderzoeken en studies is het Mertens Pain Relief Protocol ontstaan. Dit protocol is aangepast naar de aandoening spanningshoofdpijn. Sjoerd heeft wetenschappelijke artikelen en onderzoeken bij elkaar gezocht om zodoende de behandeling aan te passen op migraine. Het protocol bestaat uit een specifieke volgorde waarin jij volledig zelf de regie over jouw gezondheid en klachten leert krijgen. De onderwerpen zijn ademhalingstherapie, triggerpoint-therapie (de juiste spieren ontspannen), een water en voedingsprotocol, bewegingsprotocol en het aanpassen/ressetten van pijnnetwerken in de hersenen. Je kan alles over deze behandelmethode lezen op de speciale pagina over SustainableCare.

Hulp nodig met Cervicogene hoofdpijn?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Welkom in de wereld van GetHealed!

De wereld waar jouw gezondheid onze passie is. Wil jij weer de baas worden over jouw (chronische) klachten?
Wij staan voor je klaar. 🌱🌱