Heb jij last van migraine? Dan heb je last van een zeer belastende aandoening. Deze ernstige vorm van hoofdpijn brengt hevige pijn met zich mee en verstoort jouw leven regelmatig op de meest ongelegen momenten. Migraine kan leiden tot behoorlijke sociale beperkingen en zelfs tot problemen op werkgebied. De gemiddelde migrainepatiënt heeft zo’n twee aanvallen per maand, maar het kan ook veel vaker voorkomen. Maar liefst 33% van de vrouwen en 13% van de mannen heeft ooit een migraineaanval gehad. In principe kan iedereen ooit in zijn leven wel eens één of twee migraineaanvallen krijgen. Je bent echter pas een migrainepatiënt, wanneer je regelmatig aanvallen hebt (gehad). Ruim 2,5 miljoen Nederlanders hebben last van migraine.
Wanneer is een aanval van hoofdpijn nou migraine? Het verschil tussen deze twee is door hoofdpijnexperts uitgelegd aan de hand van verschillende symptomen. Een migraineaanval hoeft niet aan al deze criteria te voldoen. Wanneer je hoofdpijn aan één of twee van deze kenmerken voldoet, bestaat de kans dat jouw hoofdpijn migraine is:
Over hoe migraine ontstaat en wat de oorzaak ervan is, is nog geen eenduidige conclusie. Wel is bekend dat dat er duidelijk fysiologische respons plaats vind in de hersenen. Door deze respons is goed te verklaren waarom migraine zoveel symptomen geeft. Echter de oorzaak van waarom deze respons aangezet wordt is niet zo simpel. Er wordt steeds meer bekend dat er geen eenduidige oorzaak is voor deze respons. Steeds meer wordt bekend dat het om een ‘’systeemziekte’’ gaat. Dit houdt in dat de wanneer de belasting op alle functies van ons lichaam een bepaalde drempel bereiken, dat migraine dan het gevolg is. Voor iedere migraine patiënt is hetgeen wat deze prikkeldrempel doet bereiken weer anders. Daarom is het zo ingewikkeld om de juiste behandeling te vinden. Het maakt het nog moeilijker omdat er geen eenduidige oorzaak is.
Wel is bekend dat migraine geactiveerd wordt door de hersenstam. De hersenstam verzameld informatie uit ons gehele lichaam en reageert vervolgens op al deze informatie. Het zorgt bijvoorbeeld voor het verhogen van de hartslag, de aansturing van het maag-darmstelsel, het slaapritme, de temperatuur van je lichaam, de oogfuncties, activiteit van het zenuwstelsel, aansturen van de ademhaling, en nog meer geautomatiseerde lichaamsfuncties. Ook speelt erfelijke belasting, de genen en de hormonen een rol in het laten ontstaan van een migraine aanval.
Naast vele symptomen als mogelijke aura’s, misselijkheid, overgevoeligheid voor licht, geluid en geur, wordt de heftige hoofdpijn bij een migraineaanval geactiveerd door prikkelingen van bloedvaten en zenuwen in de hersenvliezen.
Doordat er geen eenduidige oorzaak is van migraine, is het lastig om deze hersenziekte volledig te behandelen. Vaak krijgen patiënten zware medicijnen tegen de pijn. Maar dit is voor velen patiënten geen oplossing. Soms slaat de medicatie niet aan of werkt het maar voor een korte periode.
De gehele migraine zorg is het erover eens dat deze ziekte multidisciplinair aangepakt moet worden. Dit komt mede omdat er sprake is probleem in het gehele systeem van de persoon.
Het aanpakken van een van de mogelijke oorzaken is vaak niet genoeg, hierdoor blijven patiënt continu opzoek, ondanks ze wellicht wel in de goede richting zitten. Dit is heel erg frustrerend. De grootste kans van slagen van een behandeling of therapie zit dan ook in een totaalplan waarin alle facetten die mogelijk migraine uitlokken aangepakt worden.
Onze specialist Sjoerd Mertens, heeft deze behandeling ontwikkeld vanuit zijn passie en geloof dat er een oplossing moet zijn voor chronische ziektebeelden. Na meer dan 9 jaar van onderzoeken en studies is het Mertens Pain Relief Protocol ontstaan. Dit protocol is aangepast naar de aandoening migraine. Sjoerd heeft wetenschappelijke artikelen en onderzoeken bij elkaar gezocht om zodoende de behandeling aan te passen op migraine. Het protocol bestaat uit een specifieke volgorde waarin je volledig zelf de regie over jouw gezondheid en klachten leert krijgen. De onderwerpen zijn ademhalingstherapie, triggerpoint-therapie (de juiste spieren ontspannen), een water en voedingsprotocol, bewegingsprotocol en het aanpassen/ressetten van pijnnetwerken in de hersenen.U kunt alles over deze behandelmethode lezen op de speciale pagina over SustainableCare. Neem direct contact met ons op. Bezoek GetHealed in Rotterdam of bel naar 010 458 57 02.
Neem vrijblijvend contact met ons op.
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
De wereld waar jouw gezondheid onze passie is. Wil jij weer de baas worden over jouw (chronische) klachten?
Wij staan voor je klaar. 🌱🌱