5/5

Sportblessure aan de knie

Sportblessures aan de knie

Een sportblessure aan de knie ontstaan vaak door sport. Door de bouw en functie is het kniegewricht een kwetsbaar gewricht. Sporten waarbij veel gesprongen wordt, of waarbij veel plotselinge bewegingen gemaakt worden, zijn dan ook vaak de aanleiding van een sportblessure aan de knie. Sporten als voetbal, hockey, volleybal en basketbal zijn risicosporten. Maar ook hardlopen en skiën zijn sporten waarbij veel knieblessures ontstaan.

Het kniegewricht

De knie is het punt waarop het dijbeen, het scheenbeen en de knieschijf elkaar raken. Die plekken zijn bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is een veerkrachtig weefsel, maar ook zeer gevoelig voor beschadigingen. De botten worden op hun plaats gehouden door het gewrichtskapsel. Dit kapsel is op een aantal plaatsen versterkt met gewrichtsbanden.

Binnenin de knie zitten twee heel belangrijke banden: de achterste en de voorste kruisband. De kruisbanden zorgen ervoor dat in elke stand van de knie, het onder en het bovenbeen op de juiste plaats ten opzichte van elkaar blijven. De banden en de menisci zorgen ervoor dat de bewegingen van de knie binnen bepaalde grenzen blijven. Dit doen zij samen met de omgevende spieren. Deze samenwerking maakt dat u bij het sporten niet steeds door de knieën zwikt. Een goede werking van de spieren is onmisbaar. Een beschadiging van één van deze banden of kraakbeengebieden, noemen we een knieblessure.

Knieblessure

Een (zware) knieblessure is de nachtmerrie van iedere fanatieke sporter. Door een ogenschijnlijk simpele verdraaiing kunt u zo enkele maanden opgescheept zitten met een sportblessure aan de knie. Afhankelijk van de richting van de verdraaiing en van de kracht waarmee het gebeurt, kunnen banden en/of meniscussen scheuren. Meestal draait het onderbeen dan naar buiten, terwijl de voet in de grond vast staat. De binnenste band, de binnenmeniscus en ook de voorste kruisband kunnen dan beschadigd raken. Bij een ernstig knieletsel treedt binnen enkele uren een forse zwelling van het gewricht op. Dit wijst op een bloeding in de knie. Het is belangrijk om binnen een aantal dagen een arts naar uw blessure aan de knie te laten kijken.

Er zijn veel verschillende blessures die u kunt oplopen aan uw knie. Wanneer u last heeft van een knieblessure is een goede diagnose een eerste vereiste. Onze fysiotherapeuten helpen u graag bij het vaststellen van deze diagnose en bedenken vervolgens graag een behandelplan, zodat u snel weer kunt sporten. Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak in één van onze praktijken in Rotterdam, Capelle aan den IJssel of Den Haag of bel naar 010 458 57 02.

Hulp nodig met Sportblessure aan de knie?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Rollen voor Oekraïne
gethealed x oekraine

Koop een Foam Roller en wij maken het VOLLEDIGE BEDRAG over naar GIRO555 voor hulp aan Oekraïne.

De prijs bepaal je zelf met een minimum bedrag van €5,00 per roller.

Kan jij, je partner, de buurvrouw of iemand anders in je omgeving een Foam Roller gebruiken, kom langs bij onze praktijk op Rotterdam, Oostplein 500 of de Kompasstraat 38 in Capelle aan den IJssel en Rol mee voor Oekraïne!