5/5

Voorste kruisband ruptuur

Wat is een voorste kruisband ruptuur?

Als je last hebt van kruisbandletsel is dat erg vervelend en kan dat zorgen voor flinke instabiliteit. Kruisbandletsel kan ontstaan door een zware verdraaiing van de knie, veelal gepaard met grote krachten. Door deze verdraaiing kan de voorste kruisband oprekken of scheuren. Het scheuren van de voorste kruisband vindt meestal plaats tijdens sporten of tijdens een ongeluk. Het kan dan zijn dat je een nieuwe kruisband moet krijgen, een voorste kruisbandplastiek. Deze ingreep wordt gedaan door een orthopeed in het ziekenhuis.

Scheuren van de kruisband

De voorste- en achterste kruisbanden zorgen voor de stabiliteit in de voor- achterwaartse en draairichting van de knie. De voorste kruisband scheurt veel vaker dan de achterste kruisband. Bij het scheuren van de voorste kruisband scheuren ook bloedvaatjes, waardoor de knie meestal snel vol met bloed zit. Dit zorgt voor een zwelling. De knie wordt dan dikker en minder beweeglijk. Het vocht in de knie kan ook voor pijnklachten zorgen. Wanneer deze zwelling na een tijdje is afgenomen blijft het gewricht instabiel, waardoor u bij een onverwachte beweging door jouw knie kunt zakken. U heeft meestal ook letsel aan de meniscus of kniebanden bij een verdraaiing van de knie.

Gescheurde kruisband en voorste kruisbandplastiek

Voordat jij weet wat je kunt doen, moet eerst de diagnose van een gescheurde kruisband worden gesteld. Dit gebeurt door lichamelijk onderzoek in combinatie met een MRI scan of een kijkoperatie en een analyse van de aard van de klachten. Vaak is het al voldoende om de spieren rondom het kniegewricht te trainen. Fysiotherapie kan je hierbij helpen. Maar wanneer deze training onvoldoende resultaat geeft, kan een kruisbandoperatie nodig zijn. Daarbij wordt een nieuwe kruisband geplaatst, een voorste kruisbandplastiek wordt dit genoemd. Daarna is het belangrijk om te revalideren samen met een fysiotherapeut. Er wordt dan op het juiste niveau getraind zodat de knie weer zo snel als mogelijk kan aansterken. Tijdens de trainingen wordt er getraind op kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie en flexibiliteit.

Revalidatie na voorste kruisbandplastiek

Wanneer de voorste kruisband in de knie wordt hersteld, spreken we van een voorste kruisbandplastiek. Dit is een ingrijpende operatie. Ook de herstelperiode is lang en intensief. Een gemiddeld traject, afhankelijk van het einddoel, duurt tussen de 6 tot 9 maanden. Een op jouw mogelijkheden en doelen afgestemd revalidatieprogramma is onmisbaar voor een goed herstel. Deze revalidatie begeleiding is ook nodig om letsel met de nieuwe kruisband te voorkomen.
Neem direct contact met ons op. Bezoek GetHealed in Rotterdam of bel naar 010 458 57 02.

Hulp nodig met Voorste kruisband ruptuur?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Welkom in de wereld van GetHealed!

De wereld waar jouw gezondheid onze passie is. Wil jij weer de baas worden over jouw (chronische) klachten?
Wij staan voor je klaar. 🌱🌱