5/5

Spierscheuring

Wat is een spierscheuring?

Bij een spierscheur is er sprake dat er cellen van de spier gescheurd zijn. Hierdoor kan de spier niet optimaal meer functioneren en is vooral pijn. Een spier kan volledig afgescheurd zijn (totaal ruptuur), het is zaak deze zo snel als mogelijk te laten hechten, of gedeeltelijk (partieelruptuur), hierin is hechten niet noodzakelijk. De spierscheuring is in drie categorieën onder te verdelen:
Categorie 1: Verrekking waarbij slechts enkele spiervezels verrekt zijn, met minimale verscheuring van de vezels (minder dan 10 procent) en zonder dat er een merkbaar defect in de spier te voelen is.
Categorie 2: Verrekking waarbij de spiervezels gedeeltelijk (tussen 10 en 50 procent) zijn gescheurd. Meestal is deze scheuring in de spier te voelen.
Categorie 3: Verrekking waarbij sprake is van een uitgebreide of totale scheuring (50 tot 100 procent) van de spiervezels. Hierbij is een duidelijke, goed palpabele (voelbare) scheur in het spierlichaam aanwezig. De spier kan geheel afgescheurd zijn, normale spierfunctie is dan vrijwel uitgesloten.

Wat voel ik bij een spierscheur?

De symptomen van een spierscheur zijn. Plotseling optredende lokale pijn, vaak een krampgevoel.
Rekken of aanspannen van de spier is pijnlijk. Zwelling op de plek van de pijn en ook aanraking is pijnlijk. Er kan blauwkleuring ontstaan, soms zakt dit verder naar beneden dan de oorspronkelijke plek van de spierscheur. De functie van de spier, bijvoorbeeld het buigen of strekken van de knie, is pijnlijk en daardoor beperkt. Ook kan er een gevoel van stijfheid in de spier zelf ontstaan.

Oorzaken

Er zijn mogelijke redenen waarom een spierscheuring sneller kan ontstaan.
Het onvoldoende uitvoeren van een warming-up voor een sportprestatie. Verkorte of stijve spieren door te lang passief te zitten op een dag. Te snel opbouwen van een sportactiviteit. Te weinig water, slaap of voedingsstoffen hebben. Vermoeidheid speelt een belangrijke rol in het niet optimaal aansturen van de spieren. Uitglijden op een veld of een ander trauma gedurende sport.

Behandeling van een spierscheur

Onze fysiotherapeuten zijn uitermate geschikt om deze problematiek te constateren en te behandelen. Er wordt een behandelplan opgesteld die gericht is op stabiliteit training, coördinatie, uithoudingsvermogen en kracht. Ook kan er gebruik gemaakt worden van massages en tape om de pijn te verlichten en de doorbloeding te stimuleren.
Door middel van uitdagende, steeds moeilijker wordende oefenprogramma’s, train je jouw spieren steeds meer. Hierdoor wordt de spier sterker en waardoor spier niet meer zo snel zal scheuren. Ook zal de pijn hierdoor verdwijnen, evenals het gevoel van krachtsverlies.

Neem contact met ons op voor meer informatie of het maken van een afspraak in één van de praktijken van GetHealed in Rotterdam, Capelle aan den IJssel of Den Haag of bel naar 010 458 57 02.

Hulp nodig met Spierscheuring?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Rollen voor Oekraïne
gethealed x oekraine

Koop een Foam Roller en wij maken het VOLLEDIGE BEDRAG over naar GIRO555 voor hulp aan Oekraïne.

De prijs bepaal je zelf met een minimum bedrag van €5,00 per roller.

Kan jij, je partner, de buurvrouw of iemand anders in je omgeving een Foam Roller gebruiken, kom langs bij onze praktijk op Rotterdam, Oostplein 500 of de Kompasstraat 38 in Capelle aan den IJssel en Rol mee voor Oekraïne!