5/5

Inversietrauma

Wat is een inversietrauma?

Een inversietrauma is wanneer de enkel ongecontroleerd naar binnen klapt waarin de spieren niet meer instaat zijn middels een reflex jouw enkel recht te houden. Je zwikt dan door de enkel heen.
Hierna kan de enkel dik, gezwollen, rood, er kan een bloeduitstorting zichtbaar zijn en pijnlijk worden. Meestal vinden de symptomen vooral aan de buitenzijde van uw enkel plaats. Dit is de plek waar alle banden en spieren flink worden opgerekt.

Oorzaak inversietrauma?

Het gebeurt meestal op een onbewaakt moment dat je door de enkel gaat. Dit kan, omdat je op dat moment een verandering van jou looprichting maakt waar de spieren niet op voorbereid waren. Meestal gebeurt dit wanneer je op hoge snelheid loopt of rent.

Het kan ook zijn dat de ondergrond onder je voet schuin of zacht is, zonder dat je dit had verwacht. Hierdoor zijn de spieren er niet op berekend om de enkel stabiel te houden en kan je door de enkel heen zwikken. Verzwakte spieren van je enkel zijn ook een oorzaak voor het door de enkel heen zwikken.

Ook zien wij geregeld patiënten die van een stoepje af gestapt zijn en er dan doorheen zwikken. Op dat moment is het onmogelijk met spieren de gehele krachten op de enkel op te vangen.
Wanneer de spieren het niet meer aan kunnen moet het kapsel en de gewrichtsbanden de klap opvangen. Deze klap en flinke rek op de kapsels en de banden geven de meeste pijnklachten.

Behandeling inversietrauma

Onze specialist zal je aanraden om te koelen en ervoor te zorgen dat je beweegt binnen de pijngrens. Onze fysiotherapeut zal jouw enkel gaan mobiliseren binnen de pijngrenzen om toch het gewricht zo soepel mogelijk te houden.
Er kan door de specialist gekozen worden om tape te gebruiken voor extra versteviging van de enkel. Hierdoor kan de enkel sneller genezen.
Verder dient de specialist het behandelplan samen met jou op te stellen om je zo snel mogelijk weer pijnvrij te kunnen laten bewegen.

Neem direct contact met ons op. Bezoek GetHealed in Rotterdam of bel naar 010 458 57 02.

Hulp nodig met Inversietrauma?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Welkom in de wereld van GetHealed!

De wereld waar jouw gezondheid onze passie is. Wil jij weer de baas worden over jouw (chronische) klachten?
Wij staan voor je klaar. 🌱🌱