Een veel voorkomende hardloopblessure is shinsplints. Shin splints kenmerken zich door een irritatie aan de scheenbeenspieren, waarbij het scheenbeen zelf ook gevoelig kan zijn, tijdens het sporten. De klacht komt veel voor onder hardlopers en spelsporters en is een blessure die veroorzaakt wordt door overbelasting. Het is veelal een irritatie van de spieren aan de voorkant van je onderbeen. Deze spier heeft als functie het heffen van de voet en het stabiliseren van de enkel. De irritatie kan zeer pijnlijk zijn zowel tijdens bewegen als in rust. Vooral bij rennen, springen en hoge belastingen kun je veel pijn voelen. Bij shin splints wordt de pijn vaak aan de binnenrand van het scheenbeen of aan de voorzijde gevoeld. In het begin heb je vooral last tijdens en na het sporten, maar uiteindelijk kun je zelfs in rust nog de pijn blijven voelen. Het is dus van groot belang dat u er niet te lang mee door blijft lopen, want het kan van kwaad tot erger worden. Overigens is er een nieuwere benaming voor shin splints, namelijk het mediaal tibiaal stress-syndroom ofwel MTSS. Letterlijk vertaald betekent dit overbelasting van de binnenzijde van het scheenbeen.
Bij shin splints zijn de scheenbeenspieren geïrriteerd en overbelast geraakt door (te) grote trekkrachten. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Een verkeerde voetstand of foutieve bewegingscoördinatie tijdens het sporten kunnen ervoor zorgen dat er een te hoge belasting optreedt. Daarnaast kunnen verkeerde schoenen, een slechte hardlooptechniek, overgewicht, beenlengteverschil of verkeerde sportondergronden zorgen voor de overbelasting. Ook speelt de functie van de spieren van de heupen en de onderrug een belangrijke rol. Zelfs de stand van de heup en het bovenbeen kunnen al een bepaalde rol spelen in het ontstaan hiervan.
Onze specialist fysiotherapeut Carmen weet wel raad met deze klachten. Zij is gespecialiseerd in de hardloopblessures waar deze problematiek ook onder valt.
Samen gaat ze met jou analyseren waar het probleem vandaan komt. Er wordt een plan gemaakt om eerst de pijn te laten verdwijnen om vervolgens het hardlopen weer op te bouwen. Er kan gebruik gemaakt worden van een hardloop-analyse van jouw hardlooptechniek wanneer nodig. Dit valt onder AnalyticCare, lees hier meer over de analyse en de kosten.
Neem direct contact met ons op. Bezoek GetHealed in Rotterdam of bel naar 010 458 57 02.
Neen vrijblijvend contact met ons op.
Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.
De wereld waar jouw gezondheid onze passie is. Wil jij weer de baas worden over jouw (chronische) klachten?
Wij staan voor je klaar. 🌱🌱