5/5

Instabiele schouder

Schouder instabiliteit

U heeft een instabiele schouder wanneer uw schouder regelmatig uit de kom schiet of dreigt dit te doen. Deze instabiliteit kan komen door een uitgerekt kapsel of scheurtjes in de versteviging van de rand van de gewrichtskom. Normaal zorgen de spieren rondom het schoudergewricht ervoor dat de kop goed in de gewrichtskom blijft, ook als het kapsel oprekt of als er een beschadiging aanwezig is. Wanneer deze spieren niet optimaal functioneren, kan dit leiden tot pijnklachten bij snelle bewegingen of bij uiterste beweegstanden.

Hoe ontstaat een instabiele schouder?

Een instabiele schouder kan plotseling of juist heel langzaam ontstaan. Een directe oorzaak van instabiliteit is bijvoorbeeld wanneer uw schouder bij een ongeluk uit de kom is gegaan en het kapsel rondom het schoudergewricht is uitgerekt of ingescheurd. Het kapsel kan ook langzaam langer worden door herhaaldelijk overstrekken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij sommige bovenhandse sporten, zoals volleybal en tennis.

Symptomen van schouderinstabiliteit

Naarmate u langer last heeft van schouderinstabiliteit, zullen ook de klachten toenemen en de ongemakken duidelijker worden. Na verloop van tijd treden er subluxaties op, hetgeen betekent dat het gewicht niet volledig uit de kom is. Uw schouder voelt dan los aan en de kop van de bovenarm lijkt uit de kom te vallen bij bepaalde bewegingen. Een instabiele schouder gaat gepaard met acute pijn in uw schouder en klikgeluid vanuit de schouderstreek bij het bewegen. Uw schouder springt dan spontaan terug in het gewricht. Ook dit is pijnlijk. Deze pijn trekt na een paar uur weer weg.

Naarmate er meer en meer subluxaties optreden wordt uw schouder steeds instabieler en kunnen er echte luxaties (volledige ontwrichting) gaan optreden. Het probleem wordt steeds groter. In sommige gevallen zal uw schouder zelfs onder narcose teruggezet moeten worden in het gewricht.

Wat te doen bij een instabiele schouder?

Wanneer u last heeft van een instabiele schouder is het belangrijk om de spieren rond het schoudergewricht te trainen. Zo maakt u ze steviger en kunnen uw spieren sneller reageren op onverwachte bewegingen. Wij helpen u daar uiteraard graag mee.

Neem contact met ons op voor meer informatie over de schouderinstabiliteit therapie of het maken van een afspraak in Rotterdam. Liever bellen? Bel dan naar 010 458 57 02.

Hulp nodig met Instabiele schouder?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Welkom in de wereld van GetHealed!

De wereld waar jouw gezondheid onze passie is. Wil jij weer de baas worden over jouw (chronische) klachten?
Wij staan voor je klaar. 🌱🌱