5/5

Frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder / vastzittende schouder?

Heb jij last van een vastzittende schouder? Dan heb je mogelijk last van een frozen shoulder, een gewrichtsontsteking. De frozen shoulder is een aandoening waarbij jouw gewrichtskapsel verdikt en geïrriteerd is. Dit zorgt niet alleen voor pijn, maar ook voor belemmering van jou beweeglijkheid.
Wanneer je last hebt van een frozen shoulder, heb je last van een vorm van gewrichtsontsteking. De ontsteking zorgt ervoor dat het gewrichtskapsel waarmee het gewricht omsloten wordt, verdikt en verschrompelt. Hierdoor ontstaat stijfheid waardoor de schouder minder flexibel beweegt en pijnlijk is. Een stijve schouder is een aandoening die het meeste voorkomt bij vrouwen tussen de veertig en zeventig jaar. De oorzaak is onbekend. Een frozen shoulder komt slechts 1-2 % voor van alle schouderklachten. Het komt voor dat een enorm verkrampte spier de mobiliteit van de schouder compleet beperkt. Dit kan dan gezien worden als een frozen shoulder, maar dat is het niet.

Klachten bij een frozen shoulder

Een stijve schouder veroorzaakt een zeurende en/of een stekende pijn. Je kan continu last hebben van deze pijn, maar dat hoeft niet. Vaak hebben mensen met een stijve schouder vooral ’s nachts pijn. De pijn zit gelokaliseerd aan de buitenkant van de schouder en vaak in de bovenarm. Doordat de beweeglijkheid van de schouder afneemt, kan een frozen shoulder nogal wat beperkingen met zich meebrengen in de dagelijkse bezigheden. Zaken als aan- en uitkleden, autorijden en tillen boven het hoofd, lukken niet meer goed.

Het beloop van een stijve schouder

Het beloop van een frozen shoulder is in drie fasen op te delen

1. De eerste fase is de ‘verstijvende’ fase. Deze fase kan zes weken tot maximaal negen maanden duren. De pijn neemt geleidelijk toe en de beweeglijkheid van de schouder neemt af.

2. De tweede fase is de ‘frozen’ of ‘bevroren’ fase. In deze fase neemt de pijn aan de schouder geleidelijk af, maar de stijfheid blijft. Deze fase kan tussen de vier en negen maanden duren.

3. De laatste fase is de ‘ontdooiende’ fase. In deze fase verdwijnt de pijn wat meer naar achteren en de beweeglijkheid in de schouder komt langzaam terug. Deze fase duurt tussen de vijf maanden en twee jaar.

Behandelen van een frozen shoulder

Een stijve schouder laat zich moeilijk behandelen. Een verkeerde aanpak kan het genezingsproces vertragen of de stijve schouder zelfs verergeren. Daarom is het belangrijk de juiste behandelmethode te kiezen. Fysiotherapie helpt het genezingsproces te versnellen en je te vertellen wat je wel en niet moet doen om het herstelproces te optimaliseren.

Een langdurige stijve schouder kan zo pijnlijk zijn dat de fysiotherapeutische behandeling met injecties ondersteund moet worden (door huisarts of specialist). Daarbij is het belangrijk dat je de beweeglijkheid van de schouder onderhoudt door middel van onze fysiotherapeut. Wanneer de pijnlijke fase voorbij is, kunnen we aan het verbeteren van de beweeglijkheid gaan werken. Wij helpen u graag. Onze dienst PhysioCare past in eerste instantie perfect bij deze klacht. Klik gerust verder om meer te weten te komen over deze dienst van GetHealed.

Neem direct contact met ons op. Bezoek GetHealed in Rotterdam of bel naar 010 458 57 02.

Hulp nodig met Frozen shoulder?

Neem vrijblijvend contact met ons op.

Welkom in de wereld van GetHealed!

De wereld waar jouw gezondheid onze passie is. Wil jij weer de baas worden over jouw (chronische) klachten?
Wij staan voor je klaar. 🌱🌱